Ont(k)leed duikt dieper in het mannenlichaam!

De eerste Ont(k)leedKamer in april heeft ons een enorme boost gegeven. Niet alleen om door te gaan met Ont(k)leed, maar de uitgebreide feedback die we kregen van ons publiek heeft ons ook veel enerverende gespreksstof en nieuwe ideeën opgeleverd.
De rest van het jaar duiken we daarom de diepte in op zoek naar nieuwe richtingen en nieuwe inhoud.

Dat betekent dat we in 2016 onze focus volledig leggen op het maken van nieuw werk, zowel beelden als teksten. We gunnen onszelf tijd voor creatie en daarvan worden we heel blij!

Op zondag 9 april 2017 houden we de tweede Ont(k)leedKamer, locatie nog onbekend.
Deze keer in een andere vorm, geleid door een host, met volop nieuw work-in-progress, met wederom prikkelende discussies tussen ons over het spanningsveld tussen beeld en woord, over de naakte man en met hopelijk opnieuw veel interactie met ons publiek!
En wie weet tegen die tijd met nieuws over ons einddoel: het luxe koffietafelboek.

Natuurlijk verdwijnen we tot die tijd niet van de radar. We zullen regelmatig vanuit de diepte even naar de digitale oppervlakte komen om een update te geven over wat we doen, wat ons drijft, wat ons wakker houdt.
Soms via een bericht op Facebook, via een blog over onze inspiratiebronnen, en met teasers op Twitter zul je van ons horen.

Wij zijn erg nieuwsgierig naar waar we gaan en komen in de komende creatieve ont(k)lede maanden, hopelijk jullie ook!
Tot gauw,

Warme groet,
Linda en Eef

*********************************************************************************

De Ont(k)leedKamer I

Op zondag 10 april vond onze eerste Ont(k)leedKamer plaats in hartje Utrecht. Een literaire fotobeleving met muzikale omlijsting met thema work-in-progress, part I. Na intensieve voorbereidingen, zeker in de laatste week en dagen vooraf, openden we de deur om 14.00 uur en stroomde onze ‘zaal’ vol en hadden we een volle bak bij aanvang!

MMU_ont(k)leed_022  MMU_ont(k)leed_014

 

 

Foto’s: Marcel Muller

 

Het eerste deel bestond uit poëzie voordracht en een lezing, gevolgd door de opening van de expositie. Met een glaasje van het een of ander in de hand verspreidde het publiek zich over de drie ruimtes, twee met foto’s en eentje met een digitale fotovoorstelling. Er werd aandachtig gekeken, gesproken, en ook al gediscussieerd..

MMU_ont(k)leed_025  MMU_ont(k)leed_027

 

 

 

 

In het tweede deel gingen Linda en Eef, na nog enkele gedichten, met elkaar en met het publiek het gesprek aan over het hoe en waarom van dit project. Vragen zoals Waarom moet de man ontkleed? en Ontleden Linda en Eef op dezelfde wijze? kwamen uitvoerig aan bod. Er ontstond een levendige discussie in en met het publiek over de vraag wie er nu eigenlijk zit te wachten op mannelijk naakt fotografie en poëzie.

MMU_ont(k)leed_038  MMU_ont(k)leed_052

De gemoederen raakten verder verhit toen wij ons “Titel-experiment” lieten zien en horen. Kort gezegd; Eef heeft bij een aantal foto’s van Linda titels bedacht op basis van haar eigen interpretatie. Het demonstreerde hoe verschillend wij zijn als makers, de een met beelden en de ander met woorden. En hoe spannend dat kan zijn! Er werd nog volop gediscussieerd tijdens de borrel…

Het was wat ons betreft een zeer geslaagde eerste Ont(k)leedKamer! We hebben geleerd wat wel en niet werkt, mede dankzij allerlei feedback van ons publiek. Er zal daarom zeker een tweede editie met nieuw work-in-progress en nieuwe experimenten volgen. Daarnaast hebben we nog allerlei andere ideeën voor Ont(k)leed als geheel en de realisatie van ons boek, maar daarover hoor je vanzelf meer hier op de website.

Lees HIER de blog van Eef met een uitgebreidere eerste impressie.

Wil je niets missen? Like ons dan op Facebook en/of volg ons op Twitter.

**********************************************************************************************

Op 12 oktober 2014 was het Culturele Zondag in Utrecht met het thema In de ban van de man. In de Tuinzaal van de Winkel van Sinkel heeft Ont(k)leed zich voor het eerst gepresenteerd.

In een expositie waren vijf prachtige foto’s van Linda Bais te bewonderen en Eef Lanoye heeft vijfmaal teksten voorgedragen die in het kader van het project zijn geschreven. Het was spannend en erg leuk om samen voor het eerst naar buiten te treden met het project, en de middag smaakte naar meer!

Hieronder enkele quotes van bezoekers:

“De foto’s waren echt mooi neergehangen. Bij de presentatie van Eef was ik tijdens het verhaal, getriggerd door het woord “flank” snel afgedwaald in eigen gedachten. Dat ging allemaal zo bewust dat ik ook snel weer mijn aandacht bij haar verhaal kon leggen. Prima vertelling trouwens. Ik ben beelddenker en goede beschrijvingen helpen mijn beeldvorming de goede kant op. Fijn dus dat Eef duidelijke sterke beeldende beschrijvingen verteld.”

“Ik vond het interessant, mooi en ook even schokkend. de man echt ontkleed. Mooie foto’s mbt kleur en licht, niet helemaal meteen duidelijk wat je ziet maar ook weer wel duidelijk. Dus interessant en verrassend. De tekst vond ik goed bij de foto’s passen, ook even schokkend, expliciet en verrassend.”

“De aanblik van de foto’s van Linda verrast. Ik zie geen lijven, maar handen, voeten. Een stukje buik in raadselachtig licht. Doet me denken aan de kleuren van Rembrandt, De man met de gouden helm.
Zijn dit mannen? Het lijken wel mensen. Maar toch, daar zie ik een piemel, ontwapenend zacht en vaag. En daar is een dwaalspoor. Het blijkt het puntje van de neus. Ik ben op een ander been gezet…
Linda legt mannen vast in hun kwetsbare, broze lichamelijkheid. En ook dat is erotiserend…
Wie naakte lichamen fotografeert, geeft zichzelf een beetje bloot
Dan leest Eef even voor. Ze verhaalt over haar fascinatie over de balzak. Ik voel een lichte gêne opkomen. Mijn balzak? Ja, die hangt daar ergens tussen mijn benen, maar wat heb ik er mee? Zou er geen foto van aan mijn muur willen…..
Of misschien als Linda hem gemaakt zou hebben?”

Een kleine beeldimpressie:

MN_zaalMN_Eef voorlezend met beamerprojectie

 

 

MN_Eef voorlezend en foto's LindaMN_foto's, publiek, Linda

 

 

 

MN_foto's en publiekMN_Eef voorlezend close up

 

 

 

MN_ Eef signerend

Foto’s © Max Nutters