ONT(K)LEED
De man in woord en beeld

oktober 2014: `koffietafel boek work-in-progress’

Een boek om in te kijken, een boek om in te lezen, om bij weg te dromen, om bij te glimlachen, om van te genieten.
De kwetsbaarheid van het mannenlijf in woord en beeld. Het zijn intieme, soms abstracte, soms mystieke foto’s van een naakt mannenlijf. Belicht van alle kanten en hoeken, waardoor er landschappen van de man ontstaan.

De foto’ s van Linda Bais spelen een spel met licht, donker, scherpte en onscherpte. Imperfecties leiden soms af van de schoonheid en rust in de foto’s, waardoor er een disbalans ontstaat; schoonheid met een rafelrandje. Soms om de kijker op het verkeerde been te zetten, soms om juist een gevoel van ongemak te creëren. Als een doortastende journalist die de geïnterviewde ‘uitkleedt’, deed de fotografe dit met haar (onder)zoekende blik op de man die zich overleverde aan haar, de camera, de lichtbonnen en de schaduwen.

Eef Lanoye’s schrijfstijl is zinnelijk en beeldend. Zij schreef eerder de erotische verhalenbundel Sterrenogen (2011, Arbeiderspers). In dit project maakt zij teksten over het mannenlijf; verhalen, gedichten, reflecties, etc.
Welke vorm dan ook, in elke tekst is het kwetsbare van het beeld in woorden gevat. De ene keer romantisch, dan weer bewonderend, poëtisch, sensueel, filosofisch, erotisch of humoristisch.

De man ontdaan van zijn kleding, zijn attitude, zijn masker. Anoniem bezien en verwoord door twee vrouwen. Onalledaags. Ongecensureerd.