Blote mannen zijn niet interessant? (3)

Van de week werd bekend dat Wit Rusland voor het komende songfestival een naakte zanger op het podium zal presenteren, weliswaar omringd met echte wolven. Dat wil zeggen: als de organisatoren daar toestemming voor geven (voor de wolven, het naakt is blijkbaar geen probleem). Wil ik daar iets over zeggen? Ik ben alleen maar benieuwd hoe dat er uit zal zien. Verder verwacht ik dat deze blote man “opgevreten” wordt door de wolven, zodat er vooral aanstoot kan worden genomen aan het risico wat hij daarin nam en niet zozeer aan zijn bloot-zijn.

De acceptatie en manier van afbeelden van naakt (in de kunst en de fotografie) is altijd een complexe sociaal-culturele kwestie. Ergens liggen er grenzen, met betrekking tot wat wel en niet ‘kan’, wat wel of niet gezien mag worden, oftewel: het naakt is contextgevoelig. Porno mag niet, erotiek wel, nudisten ook geen probleem. Maar facebook weert nog steeds foto’s waarop bloot staat. Terecht, en niet terecht.

Ik moet denken aan de eerste foto die ik nam van een naakte man., toen ik 20 was. Het was eigenlijk geen echte man, want hij behoorde tot een figurant op een schilderij van Eugene Delacroix. Staande voor dat schilderij in – ik meen – het Louvre in Parijs, nam ik hem; de foto. Ik kaderde hem zodanig in dat alleen hij nog in de zoeker zichtbaar was en ik hem loskoppelde van zijn context, en mijn beeld werd.  Ik fotografeerde deze uit verfstreken opgebouwde man in zwart wit en in de donkere kamer zette ik het contrast tusen zwart en wit nog eens extra aan waardoor het beeld er nog dramatischer dan het al was op werd, maar tegelijkertijd ook erotischer: de man was van mij geworden. Ik heb de foto nog steeds.

Misschien is het die man, die ongetwijfeld zo’n 200 jaar geleden werkelijk heeft bestaan en heeft geposeerd voor de schilder, die mij uiteindelijk heeft aangezet tot de foto’s die ik nu maak van mijn model.
Maar nu is het ‘echt’.

Ik ben er nog niet uit hoe echt de geplande act van de blote zanger zal zijn, maar ik zie het nu al als een figurant in een bizar schilderij van lichtgeweld.

Linda